GÖREVLERİ
(1) İtfaiye teşkilatının görevleri şunlardır:
a) Yangınlara müdahale etmek ve söndürmek.
b) Her türlü kaza, çökme, patlama, mahsur kalma ve benzeri durumlarda teknik kurtarma gerektiren olaylara müdahale etmek ve ilk yardım hizmetlerini yürütmek; arazide, su üstü ve su altında her türlü arama ve kurtarma çalışmalarını yapmak.
c) Su baskınlarına müdahale etmek.
ç) Afet ve acil durumlarda arama ve kurtarma çalışmalarına katılmak.
d) 27/11/2007 tarihli ve 2007/12937 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik ile verilen görevleri yapmak.
e) 30/9/2020 tarihli ve 3033 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer Tehdit ve Tehlikelere Dair Görev Yönetmeliği kapsamında kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer olaylara yangın durumunda ilk müdahalede bulunmak, keşif-tespit, arama/kurtarma faaliyetlerinde 3/1/2014 tarihli ve 28871 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında ilgili çalışma grubuna destek vermek, dekontaminasyon görevlerini valilik ile iş birliği içerisinde yerine getirmek.
f) Halkı, kurum ve kuruluşları itfaiye hizmetleri ile ilgili olarak bilgilendirmek, alınacak önlemler konusunda eğitmek ve bu konuda tatbikatlar yapmak.
g) Kamu ve özel kuruluşlara ait itfaiye birimleri ile gönüllü itfaiye personelinin eğitim ve yetiştirilmesine yardım etmek; bunların bina, araç-gereç ve donanımlarının itfaiye standartlarına uygunluğunu denetlemek ve bu birimlere yangın yeterlilik belgesi vermek ve gerektiğinde bu birimlerle iş birliği yapmak.
ğ) Belediye sınırları dışındaki olaylara müdahale etmek.
h) Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine göre belediye meclisince tespit edilecek ücret karşılığında baca temizliği yapmak ya da belediye tarafından yetkilendirilmiş kişi ve kuruluşlara yaptırmak ve bacaları yangına karşı önlemler yönünden denetlemek.
ı) Talep edilmesi halinde orman yangınlarının söndürülmesi çalışmalarına katılmak.
i) İmar planlarına göre parlayıcı, patlayıcı ve yanıcı madde depolama yerlerinin tespiti için ilgili birimlere görüş bildirmek.
j) İşyeri, eğlence yeri, fabrika ve sanayi kuruluşlarını yangına karşı önlemler yönünden denetlemek, bu konularda mevzuatın öngördüğü raporları vermek ve görüş bildirmek.
k) Belediye başkanının verdiği diğer görevleri yapmak.
(2) İtfaiye teşkilatları, afet ve acil durumlar ile ilgili görevlerini 26/8/2013 tarihli ve 2013/5703 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Afet ve Acil Durum Müdahale Hizmetleri Yönetmeliği ile Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında yürütür.
FAALİYETLER
1- Yıllık toplam 896 yangına iştirak edilmiştir.
2- Çıkan bu yangınlar sonucunda tanzim edilen yangın raporları yangın mahallinde bulunan karakol, jandarma ve Cumhuriyet Savcılıklarına gönderilmiştir.
3- Belediyemiz merkez binası ile bağlı bulunan ek binalarda bulunan yangın söndürme cihazları ile yangınla ilgili diğer önlemlerin alınması konusunda kontroller yapılmış eksikler ilgililere bildirilmiş ve eksiklikler giderilmiştir.
4- Müdürlüğümüz denetim amirliği şehrimizde bulunan resmi daireler Valilik kanalı ile oluşturulan ve esasen denetim personelimizin içerisinde bulunduğu bir komisyon tarafından yangın ve sabotajlara karşı alınması gerekli tedbirler yerinde incelenerek eksikliklerin giderilmesi sağlanmıştır.
5- Müdürlüğümüz denetim amirliği denetim personeli tarafından Güroymak genelinde faaliyet gösteren ve yangın riski taşıyan benzin istasyonları, tüp gaz bayii, madeni yağ ve lastik satıcıları, organize sanayinde bulunan fabrikalar, küçük sanayi sitesinde bulunan dükkânlar, tüp gaz dolum tesisleri, av malzemesi satış bayileri, dershaneler, kahvehaneler, otel ve yurtlar devamlı olarak denetlenip yangın söndürme cihazları kontrol edilip yangına karşı gereken tedbirler aldırılmıştır.
6- Belediyemiz tarafından yol, kanal, içme suyu çalışmaları ile meydana gelen arızalar nedeni ile suyu kesilen mahalle, hastane ve okullara arazözle su taşınarak sıkıntılar giderilmiştir.
7- Yağışlar ve teknik arızalarla meydana gelen su baskınlarında motopomplarla ücretsiz olarak çekilmiştir. Ayrıca muhtelif sebeplerle su baskınları ve inşaat temellerinde meydana gelen su birikintileri şahıslara ait sebeplerden kaynaklanması nedeniyle ücret karşılığı su çekimi yapılmıştır.
8- Eğitimin küçük yaşlardan başlayacağından hareketle yangınlar konusunda öğrencileri eğitmek ve yangınların azaltılması konusunda okul müdürleri ve öğretmenleri ile işbirliği içerisinde bu konuda kurs almış ve uzmanlaşmış müdürlüğümüz eğitim amirliği personellerimiz tarafından gerek okullarda gerekse öğrencileri itfaiyeye getirilerek, yangın ve güvenlik konularında bilgi verilmiş ve tatbiki uygulamalar gösterilmiştir.Ayrıca yangınla ilgili temel bilgiler ve yangından korunma önlemlerini içeren broşürler bastırılarak,öğrencilere , esnaflara ve halka dağıtılarak insanların yangına karşı bilinçlenmeleri amaçlanmıştır.
İşyerlerine ve kamu kurum ve kuruluşlarına dağıtılmak üzere Yangın Emniyet Talimatı,afiş broşür bastırılarak dağıtımı devam etmekte olup, işyerlerinin yangına karşı alınması gereken tedbirler kapsamında yangın ekiplerini oluşturmaları ve yangın vukuunda nasıl hareket etmeleri gerektiği gösterilmiştir.
9- Şehrimizde bilhassa kış aylarında artış gösteren baca, çatı yangınlarını önlemek amacıyla baca temizleme itfaiyemizden yetki belgesi olan özel kuruluşlar tarafından resmi daireler ile şahıslara ait ev ve iş yerleri ücret karşılığında temizlenmektedir.
Oluşturma Tarihi :22 Ekim, 2024
İmsak | Güneş | Öğle | İkindi | Akşam | Yatsı |
---|---|---|---|---|---|